Köy Enstitüleri



Unutulmuyacak Tarih

17 Nisan 1940 yılında kurulan köy enstitüleri eğer 1954byılında kapatılmamış olsalardı, 29 mart 2009 seçimlerindwen sonra ortaya çıkan türkiye oy haritası otaya çıkmazdı. çünki köy enstitüleri'nin kurulmasının ardından çıkartılması düşünülen toprak reformu türkiyenin yapısını kökünden değiştirecek topraksız köylüye çifçiye ve üreticiye dönüştürecekti. 1940 lardan bu yana toprak ağaları ve tarikat şeyh leri yüzünde türkiye'de etkili bir toprak reformu yapılmamıştır.
cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda okuma yazma oranı % 5 dolaylarındaydı ve nüfusun % 80 ni köylerde yaşıyordu, köy enstitüleri 1940 yılında başlıyarak, tarım işlerine uygun geniş arazisi bulunan köylarde yada yakınlarında açıldı, okulların amacı köylerde çalışacak öğretmen önderler yetiştirmekti.köy enstitüleri yasası çıkarken okulların uzun ömürlü olmıyacağı belliydi.yasanın oylama günü başta celal bayar ve adnan menderes olmak üzere, sonra demokrat partiyi
kuracak olan millet vekilleri tbmm ne gelmediler. yasa 278 oyla kabul edildi.aynı kadro daha sonra, ünlü toprak kanununun, çıkmasına engel oldu. ve demokrat partiyi kurdu. 1954 yılında ise demokrat parti hükümeti bu güzelim okulları kapattı. işte türkiye'nin geri kalmışlığının kısa tarihçesi ve baş sorumluları.


Özdemir İnce teşekkürler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ezan ve Makamları

Tahir Cinet